Domů / Značky / KIA / 2016 znamenal pro český automobilový trh pokoření rekordu
2016 znamenal pro český automobilový trh pokoření rekordu

2016 znamenal pro český automobilový trh pokoření rekordu

Rok 2016 je tatam a my se můžeme ohlédnout na jeho bilanci, co se prodejů vozů u nás týče. A již dopředu prozradíme, že se jednalo o velmi povedený rok.

Za celou tu dobu totiž bylo u nás registrováno na 260 tisíc nových vozů, což je nárůst oproti loňskému roku o celých 12,5 procent. A to není vůbec malé číslo, které dokazuje, že tuzemská ekonomika jde nahoru a to i přesto, že druhá polovina roku představovala spíše úbytek prodejního tempa.

Pokud se podíváme na nejprodávanější značky, tak u nás již dlouhou dobu vládne domácí Škoda Aut, které však již dávno nepatří celých 60% trhu, jak tomu bylo dříve za časů modelu Felicie. Momentálně je to procent 31,7, což i tak není vůbec špatný výsledek. Celkem bylo v Česku prodáno přes 82 tisíc automobilů s okřídleným šípem ve znaku a navýšení tak činí 11,3%. Druhý v pořadí je Volkswagen, který uhájil stříbro s více jak 26 tisíci prodaných kusů.

Na třetím místě stojí Hyundai, která okupuje něco málo přes 8 procent s 20 tisíci prodanými kusy. Na čtvrtém místě se umístil Ford s 15 tisíci vozy a tak i 6% domácího trhu. No a nebyli by to Češi, kdy by se do přední desítky neprobojovala i levná mašinérie z Rumunska ve vlastnictví Renaultu. Závěr TOP 5 náleží Dacii s 12 tisíci prodanými kusy. Vysněného pětiprocentního podílu však značka ještě nedosáhla.

Na šestém místě se umístil Renault, sedmí místo Kia, osmé místo uhájil Opel a devátý je Peugeot. Nejlepší desítku pak uzavírá asi největší překvapení loňského roku, protože do TOP 10 u nás se poprvé probojoval Mercedes-Benz se sedmi tisíci prodanými kusy. Což nasvědčuje tomu, že se naše životní úroveň pomalu ale jistě zvedá, a to je moc dobře. Trojcípé hvězdě se podařilo přeskočit Seat, za kterým pak přichází další luxusní značka z Německa jménem BMW a za ním Audi, oba s prodanými šesti tisíci kusy.

O Makawiel